duminică, 31 octombrie 2010

Paste "Halloween"

Fiindca zilele trecute cand am fost la cumparaturi o "bulina mica" mi-a strecurat in cos acest pachet de paste:


azi le-am pus repede pe foc, le-am imbracat in acest sos si le-am servit rapid :D
O parte din ele au servit ca umplutura la un dovleac (fiert la aburi), iar restul au umplut farfuriile... si in asteptare :D

Sos / dip din ardei cu rosii


1 ardei gras rosu
4 rosii uscate (*) marinate in ulei - deci 8 jumatati, cel putin asa au fost taiate ale mele :)
2~3 catei de usturoi
1 lingura otet de vin (wine vinegar)
1 lingura tahina (pasta de susan)
un praf de piper
un praf de ardei iute
>>>sare nu am mai pus fiindca rosiile erau deja sarate ;)

Ardeiul si usturoiul se coc pe aragaz pe un gratar. Ardeiul se curata apoi si se taie bucati.
Toate ingredientele se pun in food-processor si se mixeaza pana devin un piure. Daca este prea gros piureul se mai adauga putina supa de legume sau apa.

In loc de rosii uscate se pot folosi si rosii proaspete. Acestea se vor coace si ele impreuna cu ardeiul, apoi se vor curata de pielita. In cazul in care se folosesc rosii proapete se adauga putin ulei de masline (vreo 2 linguri) si sare cand se mixeaza ingredientele.

Se poate folosi atat ca dip pentru legume cat si ca sos pentru paste.

sâmbătă, 30 octombrie 2010

Salata cu papaya verde




1/2 papaya verde - am trecut si o poza cu papaya langa un ou ca sa se vada cam cat de mare a fost cea pe care am avut-o eu ;)

sos
4~6 rosii uscate, marinate in ulei (*)
putin ghimbir ras
2 catei de usturoi
2~3 linguri ulei de masline
sare, piper

(*) in loc de rosii uscate, in ulei, se pot folosi si rosii proaspete, cam 2~3 (depinde de marime) si eventual se mai adauga putin ulei, vreo 2~3 linguri ;)

Papaya se curata de coaja si se da pe razatoare. Asa rasa se pune intr-un castron cu apa si se lasa vreo 10 min. (Neaparat! Cand este folosita cruda papaya trebuie tinuta putin in apa, astfel e greu de digerat... daca se caleste sau se fierbe nu mai este necesara aceasta operatie). Intre timp se pregateste sosul :)
Rosiile se taie bucatele mici; usturoiul se toaca. Intr-un castron incapator se amesteca bine toate ingredientele de la sos. Papaya se scurge bine-bine de apa si se adauga peste celelalte. Se poate servi si asa simpla sau pe frunze de salata... eu am umplut si cateva rosii cu aceasta salata...

miercuri, 20 octombrie 2010

Sabji de dovleac cu rosii

Sabji este un fel de sote indian... doar ca mai are si ceva lichid ... care trebuie evaporat :D Azi am incercat combinatia de dovleac-rosie... si nu-mi pare rau :P Mi-a placut mult finalul: intai se simte dulceata dovleacului si apoi vine gustul putin acrisor al rosiilor... doar cat sa-ti aduca aminte ca ceea ce mananci nu este un desert cu dovleac ;)

1/2 dovleac (aprox. 680g - fara seminte)
5 rosii potrivite (aprox. 390g)
4 linguri ulei
1 lingurita seminte chimion (cumin)
200ml apa (de preferat fierbinte)

amestec de condimente
1 lingurita curcuma (turmeric) - pudra
2 lingurite garam masala
4 lingurite coriandru - pudra
putina boia iute (optional)
2 lingurite de sare

Dovleacul curatat se taie cubulete. La fel si rosiile.
Intr-o tigaie mai adanca (gen wok) se infierbanta uleiul cu semintele de chimion. Cand a inceput sa se simta aroma acestora se adauga dovleacul si se caleste;


se adauga rosiile impreuna cu amestecul de condimente si se calesc putin.


Se toarna apa


si se lasa sa fiarba pana se absoarbe tot lichidul. Se potriveste de sare... si gata :)


P.S. Dovleacul se poate inlocui cu cartofi, conopida, fasole verde, etc. ;)

Garam masala


5 lingurite cardamon
2-1/2 lingurite cuisoare
2-1/2 lingurite piper
1 lingurita chimion (cumin)
2-1/2 lingurite fenicul (fennel)
2-1/2 lingurite mace (*)
2-1/2 lingurite scortisoara
5 lingurite coriandru
un praf de nucsoara
~~~~~
(*) mace este tot un fel de nucsoara cu cu o aroma mai delicata, mai dulce

Toate condimentele le-am avut pudra. Doar ce le-am amestecat si le-am "rumenit" putin in tigaie... doar cat sa inceapa sa se simta putin aroma lor ;) Dupa ce s-a racit complet pudra, am trecut-o in borcanel.

sâmbătă, 9 octombrie 2010

Warabimochi


Warabimochi sunt niste cubulete dulci cu o textura ... ceva intre gelatina si jeleu. Sunt foarte populare in Japonia; se gasesc in mai multe variante: pudrate cu susan, matcha (pudra de ceai verde) sau kinako (pudra din soia coapta).
Pentru aceste cubulete avem nevoie de warabiko, un soi de amidon obtinut din radacina unei plante numita warabi ("pteridium aquilinum") - o imagine cu ea AICI.

200g warabiko
900ml apa
100g zahar
kinako

Amidonul (warabiko) se amesteca cu zaharul si putina apa pana se dizolva bine.


Se adauga si restul de apa, treptat, amestecand. Se pune pe foc mic si se amesteca continuu... dupa ceva timp incepe sa se lege ... intai apar cateva "bilute" trasparente...


... de aici incepe "munca": trebuie amestecat continuu si repede... compozitia incepe sa se ingroase din ce in ce mai mult si este destul de greu de amestecat, dar nu trebuie sa ne oprim...

gif animator

Se amesteca pana ce compozitia devine transparenta... doar atunci este gata.


Intr-o tavita sau o cutie de plastic se pune kinako si peste se toarna compozitia de amidon fierbinte


si se niveleaza... se intinde putin cam greu fiind lipicioasa si aluneca si pe kinako :D


Se presara si deasupra kinako si se lasa sa se raceasta complet, dupa care se taie cu un cutit ud. Se dau si marginile taiate prin kinako.
Varianta mai simpla este sa se toarne compozitia fierbinte direct intr-o cutie de plastic sau o tavita de inox putin udata si dupa ce s-a racit complet se taie. Bucatile astfel rezultate se dau apoi prin kinako. Eu insa prefer prima varianta fiindca mi se pare ca pudra de kinako se prinde mai bine de compozitia de amidon.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails