joi, 29 ianuarie 2009

Tort de branza cu miere

Photobucket

(forma de 21 cm)

400g branza dulce de vaca
150g miere
6 oua
60g faina
30g zahar
sucul de la 2 lamai
1 lingura de rom sau cateva picaturi de esenta

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la foc mic-potrivit (160°C).
Se separa albusurile de galbenusuri. Faina se cerne.
Forma se unge cu putin ulei apoi se tapeteaza cu hartie de copt - hartia de pe margine sa fie putin mai inalta decat forma.

Photobucket

Intr-un castron mai mare se pune branza si mierea

Photobucket

si se face pasta cu "chestia" pt. piure de la mixer:

Photobucket

(sau se poate trece branza prin sita si apoi amesteca bine cu mierea).
Apoi se adauga galbenusurile pe rand mixand dupa fiecare.

Photobucket

Se presara faina putin cate putin,

Photobucket

apoi se toarna sucul de lamaie si romul. Se omogenizeaza.
Albusurile se bat spuma tare cu zaharul - daca intoarcem castronul sa nu cada :D.

Photobucket

Jumatate din spuma de albusuri se adauga peste compozitia de branza

Photobucket

si se amesteca bine. Se adauga si restul de albus si se amesteca usor, dar bine, de jos in sus - ca si cum am taia compozitia. Se toarna in forma

Photobucket

si se coace la foc mic-potrivit (160°C) pana cand o scobitoare infipta in centru iese curata... eu am lasat aproape 1 ora si jumatate (dupa 40 de min. de copt am acoperit cu o folie de aluminiu). Cand e gata se scoate pe un gratar si se lasa sa se raceasca dupa care se poate scoate din forma.

Photobucket

marți, 27 ianuarie 2009

Ciocolata calda

(pt. 2 persoane)
2 linguri cacao
2 linguri sirop de artar sau zahar
360ml lapte de soia
20g ciocolata 99% cacao
aroma preferata: cardamon sau scortisoara pudra /esenta de vanilie, rom sau migdale

Intr-o craticioara se amesteca pudra de cacao cu siropul, se adauga laptele putin cate putin amestecand continuu, apoi ciocolata topita. Se pune pe foc si se tine, amestecand usor, pana se infierbanta laptele si se topeste ciocolata. Se inchide focul, se adauga aroma preferata si se toarna in cesti...
Photobucket

luni, 26 ianuarie 2009

Pão de Queijo - 2 (painici cu branza)

O varianta a acestor painici, dar fara tapioca - care este mai greu de gasit ☺

130g amidon de cartofi (potato starch)
1/2 lingurita praf de copt
3 linguri apa
50ml lapte
30g unt
50g parmezan ras
1 ou M (50~60 ml - daca oul este mai mic sau mai mare de aceasta cantitate este posibil ca aluatul sa iasa ori prea tare ori prea moale)

Se da drumul cuptorului sa se incalzeasca la 220°C.
Amidonul se amesteca cu praful de copt.
Apa, laptele si untul se infierbanta (nu se clocoteste) apoi se toarna peste amidon si se amesteca bine pana se incorporeaza toata faina. Se adauga si oul si parmezanul, se amesteca bine, apoi se framanta pana devine un aluat omogen, elastic. Se imparte in 16 bile (sau mai putine) si se coc aprox. 20 min.

Photobucket
Obs.: Facute cu faina de cartof, painicile ies cu coaja putin "crocanta" fata de cele cu tapioca, dar in interior sunt aproape la fel de elastice (cand sunt calde).

Photobucket

sâmbătă, 24 ianuarie 2009

Strudele cu mere

8 foi de placinta

umplutura
5 mere mari
sucul de la o lamaie
100g stafide
75g biscuiti simpli zdrobiti
scortisoara

Merele se taie in opt, se curata de cotor (pe cine deranjeaza poate sa le curete si de coaja ), apoi se taie feliute.

Photobucket

Se stropesc cu sucul de lamaie; se amesteca apoi cu stafidele, biscuitii si scortisoara. Se iau 2 foi de placinta, se aseaza pe un prosop, se pune 1/4 din umplutura la un capat si se ruleaza cu ajutorul prosopului; se trece in tava unsa cu ulei.

Photobucket

La fel se procedeaza si cu restul de foi si umplutura.

Photobucket

Strudelele se coc pentru aprox. 40 min. (pana se rumenesc).

Photobucket

Se pot pudra cu zahar si scortisoara - dupa preferinta..

Photobucket

De obicei foile se ung intre ele cu unt, iar dupa ce se ruleaza strudelul, se unge si deasupra... eu insa il prefer asa "simplu" ;)

marți, 20 ianuarie 2009

Baechu Kimchi

1 varza creata (napa cabbage)
sare

1/2 ridiche daikon
1 morcov
100g ardei iute uscat* - macinat mare
25g ardei iute uscat* - macinat fin
1/2 legatura
nira (arpagic chinezesc) (50~60g)
1/2 legatura
seri (patrunjel japonez) (50~60g)
1/2 legatura ceapa verde (50~60g)
1/2 mar
30g semite de pin
180g
kimchi yaknyeom
80g
ami no shiokara
25ml sos de peste (
fish sauce / nam pla)
30~40g sare (eu am pus doar 20g)
25g zahar
10g fulgi de peste bonito (
katsuobushi) macinati pudra - optional
~~~~~~~
* ardeiul iute folosit de mine este coreean - chiar daca este iute are si o dulceata specifica care intr-un fel il face sa nu fie chiar asa de iute comparand cu alt soi de ardei iute; oricum kimchi este poate f. iute pt. unele persoane, deci cantitatea de ardei iute poate fi micsorata dupa preferinta
~~~~~~~


Varza se taie in doua de la jumatate spre cotor

Photobucket
si se desfac jumatatile.

Photobucket
Fiecare jumatate se taie si ea in doua si tot asa se desfac jumatatile.

Photobucket
Se presara sare (3% fata de greutatea verzei) - pe frunze, printre frunze pana la cotor

Photobucket
si se lasa asa cel putin 3 ore.

Photobucket
Dupa cele 3 ore se intorc sferturile de varza cu taietura in jos (intr-un castron mare),

Photobucket
se pune o greutate peste ele si se mai lasa asa 1 ora. (eu am pus intai un platou si apoi 3 sticle de 1.5L)

Photobucket
Dupa care se spala bine de sare si se scurg bine de apa.
Ridichea daikon se taie julienne, morcovul si marul se rad, ceapa verde se taie in bucati de aprox. 3 cm, la fel seri

Photobucket
si nira

Photobucket

Toate se pun intr-un castron mare, iar peste ele se adauga cele 2 feluri de ardei iute uscat, semintele de pin, kimchi yaknyeom, ami no shiokara, sosul de peste. Se presara si sarea, zaharul si pudra de katsuobushi
Photobucket
si se amesteca bine-bine.
Photobucket
"Traditional" cu acest amestec se unge fiecare foaie de varza...
Photobucket
insa eu prefer sa tai varza
Photobucket
si sa o amestec cu compozitia precedenta.
Totul se pune apoi in recipientul in care se va pastra (preferabil o oala de lut, ceramica... nu de metal), presand bine - sa nu ramane spatii libere.
Se acopera cu o folie de plastic direct pe varza apoi cu o farfurie - peste care se pune o greutate - si in final cu capacul oalei.
Se pune la frigider la 4~7°C. Eu acum am dat-o in balcon, fiind destul de frig.
Dupa cel putin 3 zile varza se poate consuma; dupa 1 saptamana insa este mai buna (dupa cele 3 zile de balcon am pus-o la frigider).Trebuie consumata in urmatoarele 2 saptamani. Dupa aceasta perioada nu se mai consuma "cruda", ci folosita in diverse mancaruri (deci trecuta prin foc).
Photobucket

luni, 19 ianuarie 2009

Pão de Queijo (painici cu branza)

100ml lapte
120ml apa
40ml ulei
un praf de sare
200g faina tapioca (cassava)
1 ou mare
100g parmezan ras

Laptele, apa, uleiul si sarea se pun intr-o craticioara la incalzit. -> Nu trebuie sa clocoteasca, ci doar sa se infierbante.
Intr-un castron se pune tapioca, iar peste ea se toarna amestecul precedent (fierbinte) si se amesteca repede si bine pana se aduna totul intr-un aluat.
Photobucket
Se lasa sa se racoreasca aprox. 5 min. dupa care se adauga oul batut, amestecat cu parmezanul. Se amesteca bine pana cand cele 2 compozitii s-au omogenizat. Apoi se framanta bine (5~6 minute).

Photobucket
Painicile se coc in cuptorul preincalzit la temp. medie (180°C) timp de 20 min. Se scot pe un gratar si se lasa sa se racoreasca putin.
Photobucket
Se pot servi atat calde cat si reci.
Photobucket
Si o "sectiune" calda - nu stiu daca se poate vedea cat este de ... elastica :)
Photobucket

Photobucket
Rezulta un aluat foarte elastic si nelipicios. Acesta se imparte in 16 bucati care se modeleaza in forma de bila si se aseaza apoi in tava (cu hartie de copt).

luni, 12 ianuarie 2009

Kimchijeon (pancake cu kimchi)

1 morcov
1 legatura
nira (arpagic chinezesc)
1 legatura
seri (patrunjel japonez)
300g kimchi
ulei de susan (sau altul)

aluat
4 oua
200g faina
120g amidon
2 lingurite sare
450ml apa

Se amesteca bine toate ingredientele de la aluat.
Morcovul se rade, iar nira, seri se taie bucatele, se adauga peste aluat

Photobucket

si se amesteca. Se taie si kimchi, se adauga peste celelalte

Photobucket

si se omogenizeaza.
In tigaie, pe foc potrivit, se infierbanta 1 lingura de ulei si se toarna aprox. un polonic de compozitie. Se niveleaza... "foaia" nu trebuie sa fie groasa, dar nici foarte subtire.

Photobucket

Se coace pe ambele parti

Photobucket

apoi se scoate pe farfurie (eu o rastorn, ca sa vina cu fata care a fost coapta ultima in sus).
Se repeta procedeul pana se termina toata compozitia. Rezulta aprox. 8 pancake-uri (depinde de si marimea tigaii folosite).

Photobucket

vineri, 9 ianuarie 2009

Turte cu carne

Photobucket

aluat
400g faina
1-1/2 lingurita drojdie uscata
1/2 lingurita sare
aprox. 160ml apa calda
ulei

umplutura
1 praz - taiat marunt
200g carne de porc tocata
1-1/2 lingurita ienibahar pudra (all spice)
1-1/2 lingurita boia dulce (paprika powder)
sare, piper
cateva frunze de coriandru tocate
4 linguri ulei de susan

Toate ingredientele de la umplutura se calesc timp de 10 min. Se lasa sa se raceasca.

Drojdia se dizolva in apa calduta, se toarna apoi peste faina cernuta impreuna cu sarea. Se amesteca la inceput cu o lingura de lemn pana se aduna intr-un aluat, apoi se framanta 10~15 min. sau pana cand devine un aluat elastic, usor de manevrat. Se imparte aluatul in 10 bucati care se acopera cu o folie (sa nu se ususce) si se lasa sa se odihneasca aprox. 10min.
Fiecare bucata se intinde apoi intr-o foaie de aprox. 10x20cm. Daca aluatul este cumva putin lipicios ne ajutam de ulei sa-l intindem. La mine a mers fara ulei.
Pe fiecare foaie astfel obtinuta intindem 1 lingura plina de umplutura

Photobucket

si rulam pe latura cea mai lunga (obtinand astfel o "rulada" de 10cm lungime :).

Photobucket

Ridicam "rulada" si o presam deasupra

Photobucket

apoi o intindem usor, mai mult prin presare, pana obtinem un disc de aprox. 10~12cm.

Photobucket

Toate turtitele obtinute se aranjeaza in tava cu hartie de copt si se dau la cuptor pana se rumenesc.

Photobucket

Dupa reteta Melloui din blogul Cristinei.

joi, 8 ianuarie 2009

Ami no shiokara

(la final 80g de pasta)

60g ami no shiokara (crevetei la sare) - acestia cred ca se pot inlocui cu anchovy
20g sos de peste (
fish sauce / nam pla)

Toate se pun pe foc, se lasa sa dea in 1-2 clocote si se inchide focul.

Photobucket

Se pune apoi totul in mixer cu tocator si se mixeaza pana ce totul devine o pasta.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails